Welkom bij 

Gastvrij starteiland

Een stukje geschiedenis

Rond 1900 noemde men het eiland: De Sweagen, wat een oudfriese benaming is voor Grasland. Vervolgens werd het ook wel Het Kolmeersland genoemd, afgeleid van het Kolmeer – De voorganger van het Sneekermeer. Sinds de 2e wereld oorlog word het Kolmeersland in de volksmond het Starteiland genoemd. 

De naam Starteiland verwijst naar de functie van de Koninklijke watersportverening Sneek, die sinds 1919 het eiland gebruikt als controle centrum bij zeilwedstrijden op het Sneekermeer. 

 

Wat wil je weten?

Gastvrij Starteiland

Het Starteiland beschikt over diverse faciliteiten. Staat je vraag er niet tussen? Loop dan even langs de Havenmeester of loop het Foarûnder binnen en vraag het aan een van onze medewerkers.

Pontovertocht

De veerpont de sweagen vaart gelijktijdig aan de openingsdagen van ’t Foarûnder.  Tijden van die dagen zijn 10:00 – 21:00 uur ’s avonds. U betaalt voor een retour € 2,50 en kinderen t/m 12 jaar zijn gratis.

Telefoonnummer pontschipper:

06 13 56 94 09

Haven Starteiland

Het Starteiland Sneekermeer is een openbaargebied en is in eigendom van de gemeente Súdwest Fryslân, die ook belast is met het groot onderhoud op het eiland. Beide havens hebben een havendiepte van 1,90. De havens zijn uitgerust met stroomzuilen voor elektra, tappunten voor drinkwater en in de haven aan de zuidkant van het eiland is een pompinstallatie voor afvoer van vuil water aanwezig. Voor het dagelijks beheer heeft Stichting skarsweagen een havenmeester in dienst.

Het kantoor is geopend in de weekeinden vanaf vrijdag t/m zondag tussen 09:00 – 11:00 uur en tussen 17:30 – 20:30 uur. Doordeweeks volgens rooster op het mededelingenbord in het havenkantoor.

Ligplaatsen, tarieven en abonnementen

Voor de pleziervaart zijn op het Starteiland Sneekermeer meer dan 400  ligplaatsen beschikbaar in een drietal havens. De diepgang in de havens is ca 1,90 m. Diepstekende jachten kunnen het beste via het Kolmeersgat ligplaats kiezen in de zuidelijke haven.

Schepen met grotere diepgang kunnen aan de noord- en westzijde van het eiland afmeren.

De havens zijn uitgerust met stroomzuilen voor elektra, tappunten voor drinkwater en een  pompinstallatie voor afvoer van vuil water

Tarieven

De tarieven 2021 voor passanten zijn:

  • per boot en per overnachting: € 1,40 per meter, incl stroom, milieuheffing en btw
  • onbeheerde boten per nacht:  € 1,40 per meter voor passanten en 5,00 voor abonnementhouders.
  • voor niet-ingezetenen van de gemeente Súdwest-Fryslân worden ligplaats- en kampeertarieven verhoogd met watertoeristenbelasting (bedrag voor 2021 €1,25 p.p. per nacht.)

Blue Water App

Onze haven moderniseert en we hebben een handige nieuwe service voor onze gasten en abonnementhouders: u kunt nu met de Blue Water App het liggeld betalen. Het werkt heel eenvoudig: je downloadt de gratis Blue Water App op uw mobiele telefoon en u maakt eenvoudig een profiel aan. Daarna kan bij onze haven en bij 35 andere havens in Nederland het liggeld betaald worden vanaf de boot met uw telefoon, zonder dat u naar het havenkantoor hoeft te lopen.
U hoeft alleen maar het nummer van uw ligplaats, het aantal overnachtingen en passagiers in te vullen en nadat u op “betaal” drukt, wordt het geld via iDeal of uw creditkaart overgemaakt naar de haven. Als vaarder betaalt u niets voor deze service. Na de betaling krijgt u automatisch een unieke toegangscode via de email waarmee u de deuren van de toiletruimten kunt openen. Deze code kunt u delen met de andere crew. Voor meer informatie en het downloaden van de app ga naar www.bluewaterapp.nl

 

Havengebouw

Centraal is een havengebouw aanwezig met uitgebreide sanitaire voorzieningen, doucheruimte voor rolstoelgebruikers en gezins (baby) room, een wasserette met wasmachines en droogtrommels. 

Contact gegevens Havenmeester

Havenmeester Harold

Telefoon: 06-38 75 40 54

E-mail: havenmeester@skarsweagen.nl

Water tanken & Stroom voorzieningen

De havens zijn uitgerust met stroomzuilen voor elektra, tappunten voor drinkwater en in de haven aan de zuidkant van het eiland is een pompinstallatie voor afvoer van vuil water aanwezig.

Camperplaatsen

Met ingang van het seizoen 2019 zijn op het Starteiland 10 camperplaatsen beschikbaar, inclusief stroom- en watervoorziening. Deze voorzieningen zijn uitsluitend beschikbaar voor deelnemers tijdens KWS-evenementen.

Reserveren is mogelijk via de havenmeester.

Op het eiland is het voor deelnemers aan wedstrijdseries en trainingen tevens toegestaan om te kamperen.

 Tarieven

De kampeertarieven 2021 voor campers en tenten zijn:

  • Campers zijn per overnachting stageld verschuldigd van € 21,00 per camper en € 2,50 per persoon. Dit kan worden afgerekend bij de havenmeester. Bij de afrekening van kampeergelden is legitimatie verplicht. 
  • Voor de overzet (retour) van de camper met de pont wordt € 10,00 gerekend en € 2,50 per passagier. 
  • Kampeerders zijn per tent en per overnachting stageld verschuldigd van € 10,00 per tent en € 2,50 per persoon. Bij de afrekening van kampeergelden is legitimatie verplicht.
  • voor niet-ingezetenen van de gemeente Súdwest-Fryslân worden ligplaats- en kampeertarieven verhoogd met watertoeristenbelasting (bedrag voor 2018 €1,25 p.p. per nacht.)