It Foarûnder

Een familiebedrijf sinds 1977

Over hoe het allemaal begon

Sneeker nieuwsblad – Donderdag 7 april 1977 – “het is nu nog een stille wereld, daar op het starteiland. Als je met een bootje het Magrietkanaal oversteekt, overvalt de rust je. Maar even verderop zie je dat er toch mensen bezig zijn. Sinds een week wonen Hans en Houkje Vellinga op het Kolmarslân. Zij zijn de nieuwe gastheer- en vrouw van het recreatiegebouw dat een aantal jaren geleden met steun van de burgerij van Sneek kon worden gerealiseerd. Ze willen van het gebouw een thuishonk voor de watersporters maken daarom is de verlichting aangepast, werd de bar anders, zal de zaal kleiner kunnen worden gemaakt en er is een biljart geplaatst. Bovendien zal er een mogelijkheid zijn een warme hap te nuttigen.”

It  Foarûnder anno 2018

“Sinds 1977 is er een hoop veranderd op het starteiland. In 1993 hebben Hans & Houkje Vellinga het gebouw compleet gerenoveerd en is het in de staat zoals de meeste mensen ‘It Foarûnder’ kennen. In 1997 is er nog een extra zaal gebouwd waardoor de capaciteit van It Foarûnder enorm werd uitgebreid. De Vellinga’s hebben de plannetjes uit 1977 zeker doorgevoerd en waargemaakt. It Foarûnder anno 2018 is de afgelopen 40 jaar uitgegroeid tot een begrip onder de zeilers. In 2013 hebben ze hun dochter Yodi als bedrijfsleidster aangesteld. “Wij hadden nooit kunnen bedenken dat onze dochter interesse had, daar zag vroeger niet naar uit”. Sinds 2013 heeft zij samen met chefkok Remco Jorritsma de dagelijkse leiding over de zaak. Verjonging in de zaak betekent ook verandering. Zo is ’t bruin café aangepakt en is de “nieuwe zaal” compleet gerenoveerd. Zoals een bekend gezegde luidt: Stilstand is achteruitgang. 

De visie voor ’t Foarûnder is in de 40 jaar niet veranderd; “Het moet nog steeds een thuishonk voor de watersporter blijven.”

Nieuwsgierig?

Bezoek ons

Kolmarslân 1
8626 GH Offingawier

Contact ons

05 15 41 67 12 | 06 51 44 38 01

info@starteiland.com

Openingstijden april

Vrijdag t/m zondag geopend vanaf 10:00 uur.